Vegetariánská kuchařka
Autorem je Milan Jablonský, zaslal Jakub "Mama" Jandourek.
Somálská polévka zahuštěná
V litrovém hrnci vaříme dvě deci vody. V okamžiku, kdy se voda začne vařit, přidáme sůl a zrnko rýže. Když rýže nabobtná, hrnec odstavíme a použijeme připravený špendlík. Špendlíkem napíchneme zrnko rýže a vyjmeme ho, aby polévka nebyla příliš silná. Podáváme se sklenicí vody
Jahodový guláš
Na oleji vzpěníme jednu větší cibulku, přidáme sůl, kmín a sladkou papriku. Půl kila jahod namočíme do litru vody, nebo je nenamáčíme, ale v tom případě musíme do guláše přidat lžíci pracího prášku Ariel - bez namáčení. Přiklopíme pokličkou, zavřeme dveře a okna a dusíme. Asi po půl hodině zjistíme, že se jahody zcela rozvařily. Za stálého míchání vyléváme hmotu do záchodové mísy a zapamatujeme si pro příště, že dělat jahodový guláš je blbost.
Špagety se strouhaným sýrem
Špagety uvaříme podle návodu. Potom je posypeme strouhaným tvrdým sýrem a podáváme. Pokud nemáte doma tvrdý sýr, můžete použít krabičku zápalek a špagety posypat strouhanou sírou.
Omaštěné listy z dubu
Na nejbližším dubu natrháme přibližně dvacet listů. Můžeme použít i jiný strom, ale nedoporučuji jehličnany. Pečlivě zkontrolujeme, jestli na zadní straně listu neodpočívá žížala nebo jiný savec, abychom omylem nesnědli maso. Listy opláchneme nebo na ně aspoň plivneme a utřeme do ubrousku. Mlsné jazýčky mohou připravené lupení ochutit solí. Dary přírody rozložíme na talíř a omastíme motorovým olejem. Ten dodá jídlu nejen pikantní příchuť, ale i jistou výbušnost, kterou budete při sérii následných návštěv toalety velmi potřebovat.
Nudle s žákem
Zajdete do nejbližší školy a vypůjčíte si některého žáka. Potom uvaříte nudle pro dva a jíte.
Pečená novinářská kachna
Koupíte si některý zajímavý deník (třeba Blesk) a místo večeře předčítáte svým přátelům poetické kousky o vraždících maniacích. Hladoví přátelé budou hltat každé vaše slovo se stále větší nervozitou. Úplně na závěr je můžete rozběsnit hezkým vtipem, když jim sdělíte, že i vám, konečně, vyšel jeden článek. Až se zeptají ve kterých novinách, vysmějete se jim a povyprávíte jim o své tasemnici.
Domácí ledové kaštany
Populární cukrovinku si můžete připravit i doma, abyste ušetřili. Nasbíráme asi kilogram spadaných kaštanů. Jestliže není momentálně kaštaní sezóna, čekáme. Kaštany nejdříve pořádně opláchneme, otřeme suchou (nejlépe froté) utěrkou a pak je vložíme do ledničky. Podáváme ledové.
Šlehačkový větrníček
Další sladkost je velmi snadná a připraví ji i ten největší idiot. Suroviny potřebné k přípravě jsou jen dvě - stolní větrák a šlehačka. Vyšlehanou šlehačku nanášíme pečlivě na lopatky větráku tak, aby nám dobře držela a neklouzala dolů. Pozveme spolustolovníky a větrák postavíme doprostřed jídelního stolu. Vetkneme jej do zásuvky a stiskneme tlačítko. Pak už jen záleží na tom, jak je kdo šikovný a kolik šlehačky si chytí.
Obložený talíř
Uvaříme jedno zrnko rýže, jednu špagetu, jeden hrášek, jedno zrnko čočky a jeden makarón. Ingredience položíme doprostřed talíře a ozdobíme nudlí. Těstovinovou, samozřejmě. (To je neskutečný, fakt.) Toto syté jídlo podáváme bez přílohy.
- V kuchařské knize Milana Jablonského můžete ještě nalézt např. následující recepty:
- Houska s rohlíkem podávaná s chlebem
- Ragů ze spadlých jablek
- Ragů ze spadlých Windows
- Kořínková Bašta s Kavanem nadivoko
- Makaróny nadívané špagetami (to je pracné)
- Lusky nadívané lusky